Facebook
Följ oss på Facebook
Stäng
Erlings resor
Christina Gabrielsson (Guide):

Höga Kusten - uppstickaren

Den fyndiga beskrivningen läste jag nyligen. Detta är ett av mina favoritresmål i Sverige. Man behöver hur många synonymer som helst till ordet VACKER för att rätt beskriva området.

Höga Kusten kom med på UNESCO's världsarvslista år 2000. Det unika ( t.o.m världsunika ) är landhöjningen. Den har efter den senaste istiden varit störst i världen. Här finner man fjäll-och strandväxter, märkliga kalottberg och den röda rapakivigraniten. I Naturum vid Skulebergets fot kan vi inhämta all information.

Ångermanlands vackra kuststräcka.

Vi är i Ångermanland och den kända kuststräckan börjar med Höga Kusten-bron över Ångemanälven och sträcker sig längs Bottenhavet och norrut till Skagsudde utanför Ö-vik. Vi har två intressanta resdagar upp. Sundsvall är en av pärlorna bland Norrlands städer. Från norra Stadsberget kan man blicka ut över staden, och man ser även de stora industrierna som ligger här. I Härnösand finns det också berg, Murberget med Västernorrlands länsmuseum.

Surströmming och kyrkkaffe

Resmålet är Kramfors och hotell Kramm. Christoffer Kramm var sågverksägare. Utflykterna ger en mångsidig bild om trakten. En dag åker vi båt till Ulvön, känd för sitt gamla kapell och för sin surströmming. "Surströmmingen räddad från EU" kunde man nyligen läsa i tidningen. Sandslån var en gång Sveriges största flottningsled för timmer, idag är det en lugn och idyllisk plats. Besöket i Ytterlännäs gamla kyrka ser nog många som en av höjdpunkterna på resan. Kyrkkaffe med våffla kan man köpa efter kyrkbesöket. Nordingrå, Bönhamn och Barsta är platser värda att stanna på.

 På vägen från Höga Kusten tittar vi på Döda fallet i Indalsälven och hör berättas om Magnus Huss, Vildhussen. Inte långt därifrån ligger Thailändska paviljongen. man tror nästan att man drömmer när man kommer dit, mitt i skogen denna fantastiska byggnad.

Jag hoppas att den här resan alltid kommer finna med i Erlings katalog.

Sök resa
Sök resa
Amis hörna HB