Facebook
Följ oss på Facebook
Stäng
Erlings resor
Christina Gabrielsson (Guide):

Nordkap

Den nordligaste punkten på det europeiska fastlandet ligger på en ö! Den magra ön, Mageröya. Att stå där i fullt dagsljus även om det är midnatt och känna vinden från Norra Ishavet, det är oförglömligt. När man för Nordkap på tal säger många; Dit skulle man åka nån gång, och den gången blir kanske nu i sommar när Erlings tagit upp just Nordkap som en stor nyhet i programmet. Den italienske prästen Franscesco Negri kom hit 1664. I slutet av 1800-talet besökte Oscar II Nordkap och därmed började turismen i liten skala, och nu är det kanske din tur.

Vackra Norrlandskusten.

E4 genom Sverige är bekant för många och den följer vi ända till Haparanda, ungefär 100 mil norr om Stockholm. Då passerar vi alla de där städerna som ligger efter Norrlandskusten, Sundsvall, Ö-vik, Umeå, Skellefteå, Luleå m.fl.

Finland och Norge.

Sen kommer Finland. Lyssna på de vackra namnen, Rovaniemi, Sodankylä, Ivalo, Inari. Vi kommer till Samernas rike, Sapmi och Nordkalotten. Har ni sett Nordkalotten 365 på TV? Underbara program som lockar att se detta med egna ögon. Vissa sträckor är det ödsligt och vildmark, storslaget och nästan högtidligt. Och så kommer en modern stad som Alta med gågata och nya butiker. I Hammerfest går renarna på gatan ( det finns inte så många gator ) mitt i stan och isbjörnar. Nej, inga isbjörnar, men man kan söka medlemskap i Isbjörnsklubben.

Tromsö.

Själva bussresan avslutas i Tromsö, Nordens Paris, nöjescentrum och största stad norr om polcirkeln. En av de vackraste städer jag besökt. Trähus, ishavskatedralen och mycket som minner om expeditionerna till Nordpolen.

Nordkap - resans höjdpunkt.

Man får nog säga att själva resan är lika viktig som målet, Nordkap. Någon har sagt att man måste komma dit 10 gånger för att få vackert väder en gång. Men jag håller inte med om det. Jag har varit där 12 gånger och fått uppleva mer eller mindre vackert väder nästan varje gång. Vad gör man där på klippan i nordligaste Norge?

De flesta gör en utflykt på kvällen till denna omtalade klippa. Där finns en stor byggnad med panoramafönster, litet kapell, serveringar och en biograf där man ser en fantastisk film om Nordkap under alla årstider. Men man vill naturligtvis också vara utomhus. Då kommer mössa och den extravarma tröjan väl till pass!

Sök resa
Sök resa
Amis hörna HB