Holland med Blomstertåget, 6 dagar

Möt våren i ”Europas blomsterträdgård” Holland! Detta lilla land ”byggt på vatten” något större än Småland men med ett enormt utbud. Vi får uppleva den årliga blomsterparaden med färgglada, fantasifullt dekorerade vagnar bestående av blommor, blommor och åter blommor. I parken Keukenhof, vars historia går tillbaka till 1400-talet, bjuder över sju miljoner lökväxter på en otrolig färgprakt. Vi kan beundra Amsterdams vackra gavelhus under en kanaltur, smaka på sirapsvåfflor och titta på det lutande kyrktornet i vackra Delft. Den oförglömliga rundmålningen på Panorama Mesdag finns kvar i minnet även efter besöket i detta gästvänliga, annorlunda land!

I priset ingår:
- bussresa
- logi i 2-bäddsrum
- 5 frukostar
- 5 middagar
- avslutningsmiddag
- inträden till Keukenhof, Panorama Mesdag och Flora Holland
- kanaltur i Amsterdam
- besök hos ost- och träskotillverkare i Volendam
- besök i Delft med visning hos porslinstillverkare
- reseledare
- färja
- vägskatter
- ev. anslutning vissa orter

Tillägg: Enkelrum 2290:-.

DAG 1-2  HEMORTEN- OLDENBURG - NOOTDORP
På vägen till Danmark gör vi kaffepaus på Hallandsåsen. Senare blir det båttur från Rödby till Tyskland och övernattning i Oldenburg, Nästa morgon följer Hollands vida landskap oss till den tre mil långa Nordsjövallen. Vi tittar närmre på detta ingenjörskonstens mästerverk och kan här insupa såväl salt- som sötvattensluft. Vid lunchtid har vi uppehåll i Volendam – ett gammalt fiskeläge vid Markermeer. Strandpromenaden längs båthamnen kantas av flera butiker och caféer. På en närliggande gård får vi veta mer om både ost- och träskotillverkning, innan vi fortsätter till vårt hotell nära Den Haag.

DAG 3 -5
KEUKENHOF
Den 32 hektar stora parken är världens största blomsterutställning ute i det fria. Varje år har ca 100 blomsterlökodlare från trakten sina visitkort här i form av blomrabatter. Stigarna kantas av lökväxter i alla tänkbara färger, enbart tulpaner finns i 800 olika arter! Hela hav av pärlhyacinter breder ut sig under gamla träd och flera tematrädgårdar ger oss många nya idéer. I fyra paviljonger anordnas växlande utställningar med blomsteruppsättningar, bl.a. med orkidéer.
AMSTERDAM
En båttur på kanalerna är ett måste vid besök i landets huvudstad. Dessa speciella vattenvägar kantas v pittoreska gavelhus, stora som små, precis som vi är vana att se på bilderna. Efter turen får vi tid att strosa på den flygande färgglada blomstermarknaden.
DEN HAAG
I landets regeringsstad och kungafamiljens hemort besöker vi Panorama Mesdag med marinmålaren Hendrik Mesdags 1700 kvm stora rundmålning som föreställer fiskebyn Scheveningen år 1881.
DELFT
Staden är världskänd för sin ”Delft Blå” fajans, vars historia började här redan under 1500-talet. Under besöket på firman De Delftse Pauw får vi se och höra mer om tillverkningen. Efteråt tittar vi närmare på centrala Delft, ett fint exempel på en välbehållen holländsk stad med kanaler, smala gator och torg. Under det ”gyllene århundradet” på 1600-talet stod handel, sjöfart, konst och vetenskap i centrum i konstnären Johannes Vermeers hemstad.
BLOMSTERBÖRSEN
På Flora Holland, världens största blomsterbörs, pågår ett livligt arbete under morgontimmarna, när miljontals blommor säljs, packas och skickas ut varje dag. I den stora blomsterhallen får vi en inblick i en speciell värld fylld av färger och dofter!
BLOMSTERPARADEN
Vårens huvudattraktion är ”corso” blomstertåget, som går mellan städerna Noordwijk och Haarlem längs ”lökrutten”. Paraden äger rum lördagen den 25/4 och har varje år ett nytt huvudtema.

DAG 5-6 NOOTDORP – BREMEN – HEMORTEN
Hemresan går på nya vägar genom Holland till tyska Bremen för middag och nattvila. Under sista resdagen avnjuter vi ännu en gemensam middag före färjan till Danmark. Vi når hemlandet runt 19-tiden.

Van der Valk Hotel den Haag Nootdorp****
är ett stort, lyxigt hotell i utkanten av den Haag. Läget är perfekt för utflykter, nära till alla våra besöksmål. I de rymliga rummen finns alla bekvämligheter och fri Wi-Fi. Badrummen har både dusch och bubbelpool. Restaurang, stor lounge och hemtrevlig bar är självklara, uppe på takvåningen hittar vi relax, bastu, gym och pool, med utsikt över hela Haag. www.hoteldenhaag.com

Avresor