Jul på Donau - Flodkryssning Budapest-Wien, 6 dgr

Att fira jul tillsammans flytande på majestätiska Donau, låter inte det härligt. Hitta julstämningen på julmarknaderna i de storslagna och vackert smyckade huvudstäderna Wien, Budapest och Bratislava. Åk bort från julstressen, låt dig bli omhändertagen och koppla av. Vårt fina fartyg MS Bolero är vackert julpyntat och den trevliga besättningen skämmer bort oss med vällagade måltider. Julafton blir det givetvis lite extra, så bara njut utan att själv behöva röra i grytan. Här sätter vi oss till dukade bord, mår bra, låter oss smaka, umgås och har trevligt tillsammans. Längs vägen besöker vi tre huvudstäder där det erbjuds både innehållsrika stadsrundturer men också tid för egna upptäckter. Vi upplever nostalgin i kejserliga Wien, storslagen arkitektur i vackra Budapest samt gemyt och julstämning i Bratislava. Om vädret är med oss kan du njuta av stunder och seglats ute på fartygets soldäck annars är den varma loungen en perfekt plats för avkoppling och att betrakta utsikten genom fönstret tillsammans med en öl eller Glühwein. Ombord är alla måltider inkluderade och i loungen/baren underhåller fartygets egna musiker med skön musik varje kväll. Mer upplagt för en härlig och oförglömlig julhelg blir det inte!

I de vackra städerna kan du förutom julmarknad och stadsrundturer också välja något av extra arrangemangen. Varför inte en festlig konsert i Wien eller kanske lockar en tur till det imponerande slottet Schönbrunn mer?

Inkluderat i resan pris:
• Flyg Köpenhamn-Budapest/Wien-Köpenhamn
• Alle skatter och avgifter
• Transfer mellan flygplats och fartyg t/r
• 5 nätter i dubbelhytt på huvuddäck (nedre däck) ombord på MS Bolero****
• 5 x frukost (dag 2-6)
• 4 x lunch (dag 2-5)
• Uppesittarkväll med piano/violinkonsert
• 5 x middag (dag 1-5), varav en är en Captains Gala Dinner
• Välkomstdrink ombord
• Levande musik ombord
• Gratis kaffe/the från maskin, dygnet runt ombord
• Fika/Five o’clock tea ombord
• Snacks varje kväll
• Besök på julmarknad i Budapest
• Stadsrundtur i Budapest
• Stadsrundtur i Bratislava
• Besök på julmarknad i Wien
• Stadsrundtur i Wien
• Bagageservice vid in- och utcheckning till fartyget
• Alle passagerar- och hamnavgifter
• Obligatorisk dricks till fartygets personal
• Reseledare från Erlings Resor

Tillägg:
- Drycker ombord
- Dricks för chaufförer och lokalguider (ca 1-3 euro per person/utflykt)
- Ev. annan hyttkategori än inkluderad
- Ev. extra arrangemang utöver program
- Dubbelhytt på mellandäck   800:-/person
- Dubbelhytt på övre däck   1.600:-/person
- Enkelhytt på huvuddäck (nedre däck)  3.000:-/person
- Enkelhytt på mellandäck   4.600:-/person

Läs mer om våra båt Bolero

Extra arrangemang:
Wienerkonsert 700:-/person
Schönbrunn  550:-/person
Spanska Ridskolan 600:-/person
(Ev extra arrangemang ska beställas tillsammans med resan)

Preliminära flygtider

Köpenhamn - Frankfurt - Budapest
LH 825 23DEC CPH-FRA 1005-1135
LH1338 23DEC FRA-BUD 1230-1400

Wien - Zürich - Köpenhamn
LX1579 28DEC VIE-ZRH 1445-1610
LX1272 28DEC ZRH-CPH 1725-1915

Fartygsinformation MS Bolero ****

Det eleganta och komfortabla fartyget MS Bolero är den perfekta utgångspunkten för våra populära kryssningar på Donau. MS Bolero är byggt i Tyskland 2003 och har plats för 180 passagerare. Ombord finns bland annat en stor panoramarestaurang, lounge, bar, reception, fitness-område, bibliotek, gratis kaffe/the från maskin samt gratis WiFi när förbindelsen så tillåter. I fartygets lilla butik kan man köpa lite souvenirer samt personliga förnödenheter. På det fina soldäcket finns goda möjligheter att njuta av landskapet som passeras. Ej hiss!

I fartygets stora panoramarestaurang serveras de gemensamma och inkluderade måltiderna. De består av frukost- och lunchbuffé med stort urval av kalla och varma rätter. Middagen består av förrätt, soppa, huvudrätt och dessert. På eftermiddagen serveras fika med kaffe och kake medan det på kvällen serveras lite snacks.

Hytter
Priset inkluderar boende i dubbelhytt på huvuddäck (nedre däck)

Mot tillägg kan det i mån av plats beställas:
- Enkelhytt på huvuddäck (nedre däck)
- Dubbel- eller enkelhytt på mellandäck
- Dubbelhytt på övre däck

Dubbel- eller enkelhytt på huvuddäck (nedre däck)
Fina utsideshytter på ca 16 kvm inredda med telefon, tv, säkerhetsbox, luftkonditionering och badrum med dusch och hårtork. Du väljer själv om du vill ha två enkelsängar eller en dubbelsäng. Hytterna på huvuddäck har ej öppningsbara fönster. Hytterna städas dagligen.

Dubbel- eller enkelhytt på mellandäck
Fina utsideshytter på ca 16 kvm inredda med telefon, tv, säkerhetsbox, luftkonditionering och badrum med dusch och hårtork. Du väljer själv om du vill ha två enkelsängar eller en dubbelsäng. Hytterna på huvuddäck har fransk balkong med glasade skjutdörrar som kan öppnas. Hytterna städas dagligen.

Dubbelhytt på övre däck
Fina utsideshytter på ca 16 kvm inredda med telefon, tv, säkerhetsbox, luftkonditionering och badrum med dusch och hårtork. Du väljer själv om du vill ha två enkelsängar eller en dubbelsäng. Hytterna på huvuddäck har fransk balkong med glasade skjutdörrar som kan öppnas. Hytterna städas dagligen.

Övrigt: Flodkryssning är en väldigt populär reseform och därför är det ibland också många fartyg på floderna. Vi vissa hamnangöringar ligger fartygen tätt ibland och då också utanpå varandra, då blir ibland också utsikten från hytten begränsad när fartyget ligger i hamn. Under seglatsen kommer det alltid att vara fri utsikt från hyttfönstret.

Dag 1, 23 dec / Lille julafton
Vi flyger med Lufthansa via Frankfurt till Budapest där vi beräknas landa mitt på eftermiddagen. Här möts vi av vår transferbuss som tar oss in till centrum.  Varför inte börja vårt julfirande direkt med ett besök på en av stadens fina julmarknader med lite tid att utforska alla bodarna? Pröva gärna också det traditionella potatisbrödet Lángos, en kryddig korv eller något av de söta bakverken Kürtöskalács samtidigt som doften av grillade kastanjer sprider sig. Dessa läckerheter kan med fördel sköljas ned med traditionell päronsnaps Palinka. Senare på eftermiddagen har det blivit dags att stiga ombord på vårt fartyg och ”hem” denna jul, MS Bolero. Medan vårt bagage transporteras till våra hytter blir vi bjudna på välkomstdrink i loungen. På kvällen njuter vi av vår första gemensamma middag i Panoramarestaurangen innan vi mätta och belåtna åter slår oss ner i den trivsamma loungen för en kortare klassisk konsert. En trivsam och stämningsull inledning på årets julfirande!
Inkluderade måltider denna dag: Middag.

Dag 2, 24 dec / Julafton
Vi startar årets julafton med en god frukost ombord innan vi blir hämtade av bussen som tar oss med ut på en rundtur där vi fördjupar oss i stadens prakt, historia och karaktär. Under rundturen passerar vi Stefans-katedralen, Ungerns Statsopera och givetvis stadens stolthet Parlamentet, ett arkitektoniskt mästerverk från 1904 med det brittiska parlamentet i London som förebild. Naturligtvis ska vi också njuta av utsikten över staden från Geller-berget. Här uppe ligger den berömda Fiskarbastiljonen med de fina omgivningarna som vi besöker. Vi återvänder till fartyget för lunch och eftermiddagen står till fritt förfogande. Säkerligen väljer många att umgås och må bra just denna julaftons eftermiddag. På kvällen blir det julmiddag ombord och efter en härlig och trivsam middag fortsätter vi under trivsamma former i loungen medan kaptenen lättar ankar och det upplysta Budapest passerar utanför fönstret. Vi styr under natten mot Slovakien.
Inkluderade måltider denna dag: Frukost, lunch och middag.

Dag 3, 25 dec / Juldagen
Efter frukost ombord njuter vi av en härlig förmiddag ombord medan vi seglar vidare mot Bratislava. Någon väljer kanske att se landskapet längs floden ute i den friska vinterluften från soldäck medan andra stannar i den varma loungen och njuter av utsikten genom de stora fönsterna. Idag väntar en härlig jullunch ombord med både kalla och varma rätter. Efter lunch angör vi den Slovakiska huvudstaden – Bratislava. Med Bratislavas 1000 år gamla borgområde som reser sig högt över stadens centrum, de fina husen, mysiga gatorna och floden Donau mitt i staden gör det till en annorlunda och gemytlig plats. Bilar är inte tillåtna i innerstaden så det finns goda möjligheter att till fots njuta av klassiska wienercaféer och ölkällare där vissa har ett förflutet tillbaka till medeltiden. Allt på behagligt gångavstånd från fartyget.  Kvällens middag avnjuter vi givetvis ombord och lite senare spelas det upp till konsert i loungen, allt medan fartyget stävar på mot den Österrikiska huvudstaden Wien
Inkluderade måltider denna dag: Frukost, lunch och middag.

Dag 4, 26 dec / Annandag jul
Vi ankommer Wien tidigt på morgonen och efter frukost ombord har det blivit dags bege sig ut i denna vackra stad. Reseledaren tar oss med och visar bla det märkliga Hundertwasserhuset och den danske arkitekten Hansens mästerverk – Musikverien och Parlamentet. I centrum lämnar vi bussen och promenerar genom de mest centrala delarna där vi utifrån kan se Stefansdomen, Hofburg, Spanska Ridskolan och Operan. Fyllda med intryck och upplevelser återvänder vi till fartyget där besättningen dukat upp och står redo med lunchen. På eftermiddagen beger vi oss tillbaka till centrum för att besöka den typiska julmarknaden på Freyung i cenrum. Julmarknad har anor tillbaksa till 1772 så här förpliktigar traditionen. Här finns ett stort utbud av konsthantverk, julpynt, traditionella julkrubbor, keramik och naturligtvis massor av ätbara läckerheter. Julmarknaden som breder ut sig över Rådhusplatsen är den ideala platsen för att avnjuta en Glühwein och titta på folklivet – här är en härlig stämning under sista juldagen. På kvällen rundar vi av julen tillsammans under vår trevliga middag ombord.
Inkluderade måltider denna dag: Frukost, lunch och middag.

Extra arrangemang
Wienerkonsert
Låt julfriden sjunka in ordentligt med en klassisk konsert i den berömda Kursalon. Givet på repetoaren här är Mozart, Lehár, Kalman och Strauss.

Dag 5, 27 dec
Frukost ombord sedan står faktiskt hela dagen till eget förfogande i den fantastiska staden Wien. Det är vardag och allt öppnar upp igen, kanske till och med mellandagsrea. Här finns så mycket att se och göra men missa framför allt inte att bara slå er ner på något av de klassiska caféerna och njut av stämningen – säkerligen orkar ni, trots all mat ombord, också med en äkta Wiener Melange (kaffe) med tillhörande Sachertårta! Reseledaren har massor av tips beroende på intresse och ambition. Fartyget erbjuder också en utflykt till det fantastiska slottet Schönbrunn eller den världskända Spanska Ridskolan så vår dag här försvinner snabbt men passa på att njuta. På kvällen delar vi med oss av dagens intryck och upplevelser under middagen ombord.
Inkluderade måltider denna dag: Frukost, lunch och middag.

Extra arrangemang:
Spanska Ridskolan

Följ med på en spännande eftermiddagsutflykt till världens äldsta och kanske mest kända ridskola. Skolan som ibland kallas för Lipizzaner-skolan klassad som en av de verklig förnäma ridskolorna världen över.
Utflykt till slottet Schönbrunn
Efter frukost blir vi hämtade med buss som tar oss till Schönbrunn i utkanten av Wien. Slottet som var kejsarinnan Maria Theresias enorma sommarresidens. Här får vi se den berömda slottsparken och de praktfulla rummen där kejsaren Franz Josef levde större delen av sitt liv. Vi är tillbaka ombord till lunch så du har fortfarande hela eftermiddagen att njuta av Wien på egen hand.

Dag 6, 28 dec
Efter frukost har det blivit dags att checka ut och lämna vårt fartyg som med god mat och vänligt bemötande skämt bort oss under hela julhelgen. Vår buss tar oss åter in till de centrala delarna av Wien så här har vi möjlighet att under ett par timmar insupa det sista av kejserlig atmosfär. Kanske finns det några sista inköp till försenade julklappar att göra men det finns också möjlighet att äta en tidig lunch på stan för den som önskar. Vi blir sen åter hämtade av bussen som nu tar oss till flygplatsen. Mitt på eftermiddagen lyfter vi med Swissair som via Zürich tar oss hem till Köpenhamn där vi beräknas landa strax efter 19. Vi tacka för härliga juldagar, tar farväl av nyfunna vänner och önskar varandra god fortsättning och ett riktigt Gott Nytt År!
Inkluderade måltider denna dag: Frukost.

Avresor