Julmarknadskryssning Budapest-Wien, 5 dgr 2/12

Kryssa på Donau i jultider!

Hitta julstämningen på storslagna Donau och upplev julmarknaderna i de vackert smyckade huvudstäderna Wien, Budapest och Bratislava. Ta en paus i julstressen, längs vägen besöker vi tre huvudstäder där det erbjuds både innehållsrika stadsrundturer men också tid för egna upptäckter. Vi upplever nostalgin i kejserliga Wien, storslagen arkitektur i vackra Budapest samt gemyt och julstämning i Bratislava. Så här i jultider erbjuder alla platser stämningsfulla och välbesökta julmarknader som garanterar att också vi hittar julstämningen här! Ombord är alla måltider inkluderade och i loungen/baren underhåller fartygets egna musiker med skön musik varje kväll. Upplagt för en härlig och oförglömlig julmarknadskryss!!

Resans pris inkluderar:
• Flyg Köpenhamn-Budapest/Wien-Köpenhamn
• Alla skatter och avgifter
• Transfer mellan flygplats och fartyget t/r
• 4 nätter i 2-bäddshytt på huvuddäck (nedre däck) ombord på MS Bolero****
• 4 frukostar (dag 2-5)
• 3 x luncher (dag 2-4)
• 4 x middagar, där en är ”Captains Gala-Dinner” (dag 1-4)
• Välkomstdrink ombord
• Levande musik ombord
• Kaffe/The från maskin ombord, dygnet runt
• Fika ombord varje eftermiddag, snacks på kvällen
• Stadsrundtur i Budapest
• Besök på julmarknad i Budapest
• Besök på julmarknad i Bratislava
• Stadsrundtur i Wien
• Besök på julmarknad i Wien
• Alle passagerar- och hamnavgifter
• Bagageservice vid in- och utcheckning till fartyget
• Obligatorisk dricks till fartyget
• Reseledare från Erlings Resor

Tillägg
• Drycker ombord
• Dricks till chaufförer och lokalguider (ca 1-3 Euro/pers/utflykt)
• Dubbelhytt på mellandäck   600:-/person
• Dubbelhytt på övre däck   1.300:-/person
• Enkelhytt på huvuddäck (nedre däck) 1.000:-/person
• Enkelhytt på mellandäck  2200:-/person

Läs mer om våra hytter

Extra arrangemang
(ev. extraarrangemang ska beställas tillsammans med resan)
• Wiener konsert   700:-/person
• Spanska Ridskolan   600:-/person
• Klipphospitalet   390:-/person

Preliminära flygtider:

2 december Kastrup 09:40 - Zürich 11:35 / Zürich 12:30 - Budapest 14:05

6 december Wien 15:10 - Kastrup 16:55

Fartygsinformation MS Bolero ****

Det eleganta och komfortabla fartyget MS Bolero är den perfekta utgångspunkten för våra populära kryssningar på Donau. MS Bolero är byggt i Tyskland 2003 och har plats för 180 passagerare. Ombord finns bland annat en stor panoramarestaurang, lounge, bar, reception, fitness-område, bibliotek, gratis kaffe/the från maskin samt gratis WiFi när förbindelsen så tillåter. I fartygets lilla butik kan man köpa lite souvenirer samt personliga förnödenheter. På det fina soldäcket finns goda möjligheter att njuta av landskapet som passeras. Ej hiss!

I fartygets stora panoramarestaurang serveras de gemensamma och inkluderade måltiderna. De består av frukost- och lunchbuffé med stort urval av kalla och varma rätter. Middagen består av förrätt, soppa, huvudrätt och dessert. På eftermiddagen serveras fika med kaffe och kake medan det på kvällen serveras lite snacks.

Hytter
Priset inkluderar boende i dubbelhytt på huvuddäck (nedre däck)

Mot tillägg kan det i mån av plats beställas:
- Enkelhytt på huvuddäck (nedre däck)
- Dubbel- eller enkelhytt på mellandäck
- Dubbelhytt på övre däck

Dubbel- eller enkelhytt på huvuddäck (nedre däck)
Fina utsideshytter på ca 16 kvm inredda med telefon, tv, säkerhetsbox, luftkonditionering och badrum med dusch och hårtork. Du väljer själv om du vill ha två enkelsängar eller en dubbelsäng. Hytterna på huvuddäck har ej öppningsbara fönster. Hytterna städas dagligen.

Dubbel- eller enkelhytt på mellandäck
Fina utsideshytter på ca 16 kvm inredda med telefon, tv, säkerhetsbox, luftkonditionering och badrum med dusch och hårtork. Du väljer själv om du vill ha två enkelsängar eller en dubbelsäng. Hytterna på huvuddäck har fransk balkong med glasade skjutdörrar som kan öppnas. Hytterna städas dagligen.

Dubbelhytt på övre däck
Fina utsideshytter på ca 16 kvm inredda med telefon, tv, säkerhetsbox, luftkonditionering och badrum med dusch och hårtork. Du väljer själv om du vill ha två enkelsängar eller en dubbelsäng. Hytterna på huvuddäck har fransk balkong med glasade skjutdörrar som kan öppnas. Hytterna städas dagligen.

Om våra hytter: https://www.cruiseaway.dk/ms-bolero

Övrigt: Flodkryssning är en väldigt populär reseform och därför är det ibland också många fartyg på floderna. Vi vissa hamnangöringar ligger fartygen tätt ibland och då också utanpå varandra, då blir ibland också utsikten från hytten begränsad när fartyget ligger i hamn. Under seglatsen kommer det alltid att vara fri utsikt från hyttfönstret.

Dag 1
Vi lämnar Sverige och via Köpenhamns flygplats Kastrup (Landvetter/Arlanda kan ev. ordnas mot förfrågan) beger vi oss mot Budapest. Vi flyger med Swiss Air via Zürich och kommer till Budapest mitt på eftermiddagen. Vi hämtas med buss som tar oss in mot centrum där också vårt fartyg finns, senare går vi ombord på MS Bolero. Medan bagaget blir omhändertaget till våra hytter blir vi bjudna på en välkomstdrink i loungen. Lite senare avnjuter vi vår första gemensam middag och kanske väljer några att avsluta dagen i fartygets lounge  med goda samtal i trevligt sällskap.
Inkluderade måltider denna dag: Middag.

Dag 2
Efter en god frukost ombord ska vi utforska den ungerska huvudstaden. Vi beger oss ut på stadsrundtur med buss och fördjupar oss i stadens praktfullhet, historia och gemytliga stämning. Vi kommer förbi Stefanskatedralen, ungerska Statsoperan och stadens mest kända byggnad, Parlamentet, ett arkitektoniskt mästerverk från 1904. Det engelska parlamentet i London var förebilden och arkitekten hämtade inspiration både ifrån renässans och gotik. Vi ska naturligtvis också njuta av utsikten över staden från Gellertberget. Här uppe ligger den berömda Fiskarbastionen och ”gräddhyllan” med de fina gatorna. Vi avslutar rundturen i den stora och välkända saluhallen från slutet av 1800-talet. Här hittar vi Ungerns berömda paprika, vitlök, salami, bakverk, vin och massor av andra godsaker. Lunchen äter vi ombord på fartyget och sedan står eftermiddagen till eget förfogande – julmarknad, saluhallen, shopping eller kanske bara avkoppling ombord! Men missa inte Budapests härliga julmarknader. Här finns över 120 julbodar fyllda med konsthantverk, handgjort julpynt och givetvis ett stort och spännande urval av ungerska läckerheter. Pröva det traditionella potatisbrödet Lángos, en kryddig korv eller en av de söta ingefärakakorna, Kürtöskalács, allt tillsammans med doften från grillen där kastanjerna rostas. Dessa typiska läckerheter kan med fördel sköljas ned med traditionella päronsnapsen Palinka. Gastronomiskt är julmarknaden i Budapest en av de mest spännande i Europa med en härlig blandning av moderna inslag och de gamla traditioner som gör just julen så speciell.  Innan middag spelas det upp till en lite violin-/pianokonsert ombord innan vi samlas igen för dagens gemensamma middag,  och lite senare lättar vi ankar för att sätta kurs mot Slovakien.
Inkluderade måltider denna dag: Frukost, lunch och middag.

Extra arrangemang:
Klipphospitalet
På eftermiddagen gör vi ett besök i ett av Budapests mest fascinerande historiska monument. Mitt inne i staden under Budaslottet ligger ett nödsjukhus som byggdes in i den råa klippan under 1930-talet. Sjukhuset var i drift och drev en helt fungerande verksamhet fram till 60-talet och finns idag kvar precis som det såg ut då. I de gamla underjordiska rummen får vi en unik inblick i hur sjukhuset fungerade speciellt under 2:a världskriget. Över 200 vaxfigurer finns uppställda och bidrar till att besöket blir verklighetstroget och sätter fart på fantasi och egna bilder. En gripande förmiddag som alltid uppskattas.

Dag 3
Vi njuter och kopplar av ombord under förmiddagen medan vi seglar vidare mot Bratislava. Kanske väljer någon att se landskapet passera förbi ute i vinterluften på soldäck eller så stannar ni inne i värmen och beundrar utsikten från loungens fönster. Efter lunch ankommer vi den slovakiska huvudstaden Bratislava. Fartyget lägger till mitt i centrum och det finns gott om tid att njuta av stadens traditionsfyllda julmarknad, mer än hundra bodar fyller stadens största torg, allt på behagligt gångavstånd från fartyget. Lite senare på kvällen är det dags för ”Kaptenens Gala-Middag” i restaurangen ombord. När vi avnjutit måltiden så spelar fartygets musiker upp till dans för de som önskar.
Inkluderade måltider denna dag: frukost, lunch och middag.

Dag 4
Vi har under morgontimmarna kommit fram till Österrikes eleganta huvudstad. Efter frukost tar reseledaren oss med ut på en spännande stadsrundtur. Under rundturen får vi bla se det speciella Hundertwasserhuset och den kejserliga arkitekturen med Teophil Hansens mästerverk, Musikverein och Parlamentet på Wienerringen innan vi fortsätter till de mest centrala delarna. Här lämnar vi bussen och promenerar genom de vackra gatorna där vi bland annat får se Stephansdomen, Hofburg, Spanska Ridskolan och Staatsoper från utsidan. Fyllda med intryck åker vi sedan tillbaka till fartyget där besättningen förberett lunch åt oss. På eftermiddagen besöker vi den historiska och ur-wienska julmarknaden på Freyung i centrum. Julmarknadens historia går ända tillbaka till 1772, så här förpliktigar traditinen. På marknaden finns ett otal bodar med konsthantverk, traditionella julkrubbor, keramik och naturligvis massor med ätbara godsaker. Julmarknaden breder ut sig på Rathausplatz och rymmer mer än 150 bodar, som säljer allt från julgransynt, julklappar till varma drycker. Här blir det tid på egen hand att vandra runt och på egen hand njuta av den mysiga stämningen. Tröttnar man på julstämning så finns dessutom hela resten av stadens shoppingutbud till förfogande!
Inkluderade måltider denna dag: Frukost, lunch och middag.

Extra arrangemang:
Spanska Ridskolan
Följ med på en spännande eftermiddagsutflykt till världens äldsta och kanske mest kända ridskola. Skolan som ibland kallas för Lipizzaner-skolan klassad som en av de verklig förnäma ridskolorna världen över.
Wiener konsert
Vad vore mer lämpligt här än en festlig Wiener konsert i stadens berömda Kursalon, nu när vi är i Wien? Programmet bjuder på musik komponerat av bl.a. Strauss, Mozart, Lehár och Kalman.

Dag 5
Efter frukost har det blivit dags att checka ut och lämna vårt fartyg. Från fartyget tar vi bussen till Wiens centrum på förmiddagen. Här blir det mer möjlighet att njuta av staden, äta lunch och kanske klara av de sista julklappsinköpen innan vi åker till flygplatsen. På eftermiddagen lyfter Austrian Airlines och vårt flyg tar oss direkt till Köpenhamn. Vi landar vid 17-tiden och här tar vi farväl av nyfunna resvänner, tackar för denna gången och önskar varandra en riktigt God Jul.
Inkluderade måltider denna dag: Frukost.

Avresor